Το πιο ακριβό μπαχαρικό θεωρείται το Σαφράν (κρόκος ή σαφράνι). Πρόκειται για ένα είδος κρόκου που ευδοκιμεί στην Ινδία, Κίνα, Ιράν και Ιράκ καθώς επίσης και στις Μεσογειακές χώρες, κυρίως στην Ισπανία.
Τα άνθη του φυτού έχουν χρώμα λιλά και ανθίζουν από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, ενώ τα φύλλα του είναι στενά και μακριά. Τα πέταλα κόβονται κατά τη διάρκεια της άνθισης και πρέπει να αποξηραθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Χρειάζονται περίπου 200.000 έως 400.000 πέταλα για να φτιαχτεί μισό κιλό μπαχαρικό, αφού περίπου το 80% του αρχικού βάρους των πετάλων χάνεται μετά τη διαδικασία της αποξήρανσης. Αυτή είναι και η αιτία της ιδιαίτερα αυξημένης τιμής του.
Στην αρχαιότητα ο γιατρός Διοσκουρίδης στο έργο του "De material medica" που κυκλοφόρησε το 60-78 μ.Χ. είχε περιγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του σαφράν. Ήταν καταπραϋντικό για τις φλεγμονές, διουρητικό καθώς επίσης κι όταν αναμιγνύονταν με νερό το χρησιμοποιούσαν για έγχυμα ματιών και αυτιών. Επίσης ήταν τονωτικό για την καρδιά και είχε αφροδισιακά αποτελέσματα. Οι αρχαίοι Φοίνικες μάλιστα έψηναν κέικ με σαφράν προς τιμήν της θεάς της Αγάπης, όταν ήθελαν να έχουν επιτυχία στον έρωτα. Τέλος, το χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο παραισθησιογόνου και οπίου.
Στη μαγειρική το σαφράν χρησιμοποιείται σε ίνες ή αλεσμένο και έχει γεύση στυφή, λίγο πικρή και δίνει χρώμα κίτρινο στις τροφές. Αρωματίζει τα φαγητά και θεωρείται απαραίτητο στην ισπανική παέγια, τη γαλλική μπουγιαμπέσα και το ιταλικό ριζότο αλά μιλανέζ. Επίσης ταιριάζει σε πολλά αραβικά πιάτα με ρύζι και συνοδεύει πουλερικά και αρνί.
Η χρήση του σαφράν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θεωρείται επικίνδυνη για το έμβρυο. Αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο για να μη χάσει το άρωμά του, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
ΠΗΓΗ: alliotiko.gr

Ευχαριστούμε την εταιρεία 3Τ-Πολυδομική για τη φιλοξενία που μας προσφέρει στο server της, και για το έτος


Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 119 guests και κανένα μέλος
Ο Θαλής ο Μιλήσιος, (περ 630/635 π.Χ. - 543 π.Χ.), προσωκρατικός φιλόσοφος, που δραστηριοποιήθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. στη Μίλητο. Του αποδίδεται το έργο Ναυτική Αστρολογία, αλλά θεωρείται μάλλον αμφίβολο αν έγραψε ο ίδιος. Για την ανασύσταση της σκέψης του βασιζόμαστε αποκλειστικά σε μαρτυρίες.
Η παράδοση κατατάσσει τον Θαλή μεταξύ των επτά σοφών και τον περιγράφει ως άνθρωπο με πλατιές γνώσεις και μεγάλη επινοητικότητα. Ο Θαλής είναι γνωστός και για την επιτυχημένη πρόβλεψη της ηλιακής έκλειψης του 585.
Μες στην υπόγεια την ταβέρνα,
μες σε καπνούς και σε βρισιές,
(απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα)
όλ΄ η παρέα πίναμ΄ εψές,
εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
να πάνε κάτου τα φαρμάκια.
Σφιγγόταν ο ένας πλάι στον άλλο
και κάπου εφτυούσε καταγής,
Ω! πόσο βάσανο μεγάλο
το βάσανο είναι της ζωής!
Όσο κι ο νους αν τυραννιέται,
άσπρην ημέρα δε θυμιέται!
Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...