kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ρομποτικός εξωσκελετός

Ρομποτικός εξωσκελετός που «ακολουθεί» τις κινήσεις του χρήστη!

Οι ρομποτικοί εξωσκελετοί που δίνουν υπεράνθρωπες δυνάμεις στο χρήστη τους «ακολουθώντας» τις κινήσεις των μελών του είναι παλιό «προϊόν» της επιστημονικής φαντασίας, που έχει κάνει πολλά περάσματα και από την κινηματογραφική οθόνη: χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εξωσκελετοί του τρίτου μέρους της τριλογίας του «Matrix», ο βιομηχανικός εξωσκελετός της Έλεν Ρίπλεϊ στο «Άλιεν 2», τα ρομπότ των γήινων πεζοναυτών στο «Avatar» ή τα γιγαντιαία Jaegers που μάχονται εναντίον τεράτων στο «Pacific Rim» .

Ο εξωσκελετός
Η έλευση τέτοιου είδους εξωσκελετών στον πραγματικό κόσμο (αν και σαφώς πιο περιορισμένων διαστάσεων) φαίνεται πως βρίσκεται αρκετά κοντά, καθώς το Power Jacket MK3 της Sagawa Electronics έχει ύψος 2,2 μέτρων, βάρος μόλις 25 κιλά και είναι φτιαγμένο από ανθρακόνημα και αλουμίνιο. Ο χρήστης προσδένεται στο εσωτερικό του και στη συνέχεια κινείται κανονικά, με τα ρομποτικά μέλη του εξωσκελετού να μιμούνται τις κινήσεις των ανθρώπινων.

Η Sagawa σκοπεύει να κατασκευάσει πέντε εξωσκελετούς, κόστους γύρω στα 123.000 δολάρια ο καθένας. Επίδειξή του πρωτότυπου εξωσκελετού θα γίνει στο Wonder Festival 2013- για τους σκοπούς της προώθησής του, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα κόμικ.

Το Power Jacker MK3 διαθέτει 14 σερβοκινητήρες, οκτώ εκ των οποίων έχουν σχεδιαστεί από την ομάδα που ανέπτυξε τον εξωσκελετό. Μπορεί να σηκώσει φορτίο 15 κιλών, αν και για λόγους ασφαλείας έχει περιοριστεί στα 2. Ο χρήστης μπορεί να κάνει ελαφρύ τζόγκινγκ φορώντας τη στολή, ενώ τα χέρια είναι ικανά να πιάσουν και να σηκώσουν ένα αυγό χωρίς να το σπάσουν.

Αντίστοιχους εξωσκελετούς αναπτύσσουν και άλλες εταιρείες, όπως το Skeletonics της Team Skeletonics, η οποία αναπτύσσει και το Exonnecs- ένα εξωσκελετό ύψους 3,5 μέτρων και βάρους 200 κιλών ο οποίος θα μπορεί και να μεταμορφώνεται σε όχημα εδάφους. Άλλα μοντέλα είναι το HAL της Cyberdyne και το HULC της Lockheed Martin.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...