kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

ΝΟΗΣΙΣ: Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφτηκαν τα τελευταία επτά χρόνια το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης ''Νόησις'': μεταξύ αυτών, η μοναδική στον κόσμο έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη επίπεδη οθόνη κινηματογράφου, όπου υπάρχει η δυνατότητα προβολής και ταινιών 3D, ο προσομοιωτής σε βαγονέτο, που κάνει την εκπαίδευση ψυχαγωγική εμπειρία, καθώς και το εκθετήριο 30 αυτοκινήτων, με ηλικία αρκετών δεκαετιών.

noisis-mouseio-texnologias-thessalonikis

«Στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν μόνο μνημεία, γαστρονομία και ωραία κρασιά. Υπάρχει υψηλή τεχνολογία και παραγωγή, που προβάλλονται και στο ''Νόησις'', οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Θανάσης Κοντονικολάου, δίνοντας το στίγμα της λειτουργίας του και ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Μιλώντας σε εκδήλωση του ''Νόησις'' και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο κ. Κοντονικολάου επισήμανε ότι η δυναμική του Κέντρου φαίνεται και από το γεγονός ότι μόνο το 17% των επισκεπτών του προέρχονται από την ίδια τη Θεσσαλονίκη.

«Το 15% είναι Βαλκάνιοι και το 52% από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Κοντονικολάου και πρόσθεσε ότι το ''Νόησις'' συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, σε έναν πολυχώρο εκπαίδευσης, όπου η γνώση δεν αποκτιέται παθητικά, αλλά μέσα από διαδραστικές δράσεις.

«Παρά την κρίση, το κέντρο έχει αυξημένη επισκεψιμότητα, ενώ και η ιστοσελίδα του (www.noesis.edu.gr) υποδέχεται 100.000 μοναδικούς επισκέπτες ετησίως, από 140 χώρες», επισήμανε ο κ. Κοντονικολάου.

Σχολιάζοντας την άποψη ορισμένων πλευρών ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις δραστηριότητες του ''Νόησις'' είναι υψηλό, επισήμανε ότι το ''Νόησις'' είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ανανεώνει διαρκώς τα εκθέματά του, καθώς πρέπει να προβάλει τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και επιβιώνει χάρη στα εισιτήρια, τις χορηγίες και τα ενοίκια των αιθουσών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ένα απ΄ τα βασικά μειονεκτήματα του Κέντρου είναι η δύσκολη πρόσβαση λόγω -μεταξύ άλλων- της ανεπαρκούς σηματοδότησης, καθώς «οι πινακίδες μας [σε ορισμένα σημεία] ξηλώθηκαν για ανεξήγητο λόγο». Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα, μόνο, από τα «θέλγητρα» του Κέντρου.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Τέχνη, πολιτική, μύθοι, παραδόσεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο, μέσα από σύγχρονες τεχνικές πολυμέσων και ομοιώματα αρχαίων εφευρέσεων, την κατασκευή των οποίων έχουν επιμεληθεί επιστήμονες και ερευνητές που συνεργάζονται με το Κέντρο.

ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ

Το Τεχνοπάρκο είναι ένας χώρος με συμμετοχικά διαδραστικά εκθέματα, όπου μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε ένα διασκεδαστικό «λαβύρινθο», με στόχο να ανακαλύψουν μυστικά και νόμους της Τεχνολογίας και της Επιστήμης. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου έχουν επιλέξει εντυπωσιακές διατάξεις από όλα τα σύγχρονα μουσεία του κόσμου, σχεδιάζοντας γύρω από πρωτότυπες ιδέες και εφαρμογές, που μετατρέπουν ένα έκθεμα σε διαδραστικό παιχνίδι. Έτσι ο θεατής γίνεται πρωταγωνιστής , ψυχαγωγείται και ταυτόχρονα μαθαίνει με τρόπο διασκεδαστικό τα φυσικά φαινόμενα και τους νόμους, η εφαρμογή των οποίων άλλαξε ριζικά την καθημερινή μας ζωή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η ιστορία των τεσσάρων τροχών καταγράφεται μέσα από συλλεκτικές αντίκες που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη εποχή, από το 1918 μέχρι σήμερα. Τα πρώτα Ford της δεκαετίας του '20 και του '30, οι πολυτελείς «κούρσες» του '50 και του '60, αλλά και ελληνικές πρωτότυπες κατασκευές, αποτελούν δείγματα της μόνιμης συλλογής του Κέντρου και φυσικά πόλο έλξης των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

ΚΟΣΜΟΘΕΑΤΡΟ

Οι ταινίες στο κοσμοθέατρο καλούν τον θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, που μπορεί να τον "μεταφέρει" από την κορυφή του Έβερεστ ή τις υπόγειες στοές των ταφικών μνημείων Αιγύπτιων βασιλέων μέχρι τα βάθη του Ειρηνικού ή τα Νορβηγικά φιόρδ. Στο κοσμοθέατρο προβάλλονται -μεταξύ άλλων- ταινίες ελληνικής παραγωγής, με ποιότητα διεθνών προδιαγραφών!

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ

Οι 18 ειδικά διαμορφωμένες θέσεις του Προσομοιωτή του ''Νόησις'' είναι εγκατεστημένες πάνω σε τρία εξαθέσια οχήματα, που κινούνται σε έξι άξονες, εναρμονίζοντας την κίνησή τους με το προβαλλόμενο τρισδιάστατο (3D) ή δισδιάστατο (2D) θέαμα, δημιουργούν στο θεατή συνθήκες ακριβούς προσομοίωσης.

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Με θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25 μέτρων και 150 επικλινείς θέσεις, το Πλανητάριο του ''Νόησις'' εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για ένα μαγικό ταξίδι μακριά απο τους νόμους της βαρύτητας της Γης.

ΠΗΓΗ: nooz.gr

 

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...