kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Κουραμπιέδες με καρύδια

Κουραμπιέδες
Παρακάτω σας περιγράφω μια υπέροχη συνταγή για ξεχωριστούς κουραμπιέδες που κάνει κάθε χρόνο η σύζυγός μου.

Υλικά

• 1 κιλό βούτυρο τύπου Κερκύρας
• 1 φλιτζανάκι του καφέ αλισίβα (1 κουταλιά στάχτη σε ένα ποτήρι νερό, δες εδώ)
• 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
• 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
• 3 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη άχνη
• 350 – 500 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια
• Περίπου 2 κιλά αλεύρι

001 puzle

Εκτέλεση

• Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
• Μετά ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, την κρύα αλισίβα (που έχει κατασταλάξει ώστε να μην βάλουμε το κατακάθι) και τέλος ρίχνουμε αργά το αλεύρι με τα καρύδια.
• Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά.
• Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες και τους φουρνίζουμε για 25 - 30 λεπτά με αέρα στους 170ο C.

Όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Η παραπάνω ζύμη είναι κατάλληλη και για βάση τάρτας.

Καλή επιτυχία!!!

Παρασκευή αλισίβας

Η αλισίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό.

Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι και για το λούσιμο (ειδικά για λιπαρά μαλλιά). Η αλυσίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη και το οποίο έχει την ικανότητα αυτό να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά όχι όμως και ορυκτέλαια (γράσο, παραφίνες, βαζελίνη κλπ.). Η αλισίβα ήταν άλλοτε πολύ διαδεδομένη. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε απομακρυσμένα χωριά ιδίως τον χειμώνα, στη πλύση των ασπρόρουχων.

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...