kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Γιατί τα μωρά αγαπούν τους λευκούς θορύβους...

ΜωρόΤα μωρά αγαπούν τους λευκούς θορύβους. Ο λόγος είναι απλός: μόλις βγήκαν από τη μήτρα και το μόνο που γνωρίζουν είναι οι θόρυβοι μέσα σε αυτήν. Και οι θόρυβοι στη μήτρα είναι εκκωφαντικά δυνατοί, κάτι σαν μηχανή κουρέματος γκαζόν! Ως εκ τούτου η φασαρία είναι οικεία στα μωρά σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς. Η ησυχία είναι ξένη για το μωρό. Ο λευκός θόρυβος το κάνει να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια. Με άλλα λόγια το κάνει να αισθάνεται σπίτι του!

Το να ακούει το μωρό σας λευκούς θορύβους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμήσει. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ιδίως τα νεογέννητα, αλλά και τα μωρά έως ενός έτους θα πρέπει να ακούνε καθ' όλη τη διάρκεια του ύπνου τους λευκούς θορύβους για να κοιμούνται ήρεμα και να ξεκουράζονται επαρκώς.

Τι δημιουργεί, όμως, λευκό θόρυβο;

Πρώτα απ΄όλα το ραδιόφωνο... βάλτε το στα ΑΜ όπου δεν υπάρχει σταθμός αλλά ένας μονότονος στατικός θόρυβος (θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα λεγόμενα παράσιτα) και αφήστε το σε ένταση που δεν σας ενοχλεί. Εάν σας ενοχλεί υπερβολικά σημαίνει ότι είναι δυνατά. Άλλες μέθοδοι είναι το σεσουάρ, η ηλεκτρική σκούπα, ο απορροφητήρας. Επίσης εάν πληκτρολογήσετε στο you tube λευκοί θόρυβοι για μωρά (white noises for babies) θα έχετε πληθώρα επιλογών για τις ανήσυχες νύχτες!

Πως, όμως, βοηθάει ο λευκός θόρυβος στον ύπνο των μωρών;

Μειώνει το στρες και το άγχος. Και εάν διερωτάσθε γιατί είναι στρεσαρισμένα τα μωρά θα σας απαντήσω για τα πάντα! Ο,τιδήποτε γύρω του είναι πρωτόγνωρο. Τα φώτα, τα πρόσωπα, οι θόρυβοι, οι αλλαγές. Τόσα καινούργια πράγματα που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Ο λευκός θόρυβος μπλοκάρει τη διέγερση από όλα αυτά τα νέα πράγματα και δημιουργεί στο μωρό αίσθηση ασφάλειας.

Τα μωρά κοιμούνται εύκολα και μένουν ξύπνια για περισσότερη ώρα. Έχουν, δηλαδή, «διέγερση ύπνου». Για αυτό και μετά τα 20 λεπτά συνήθως ξυπνάνε. Ο λευκός θόρυβος τα βοηθάει να ξεπεράσουν τη διέγερση ύπνου και να κοιμηθούν καλύτερα. Επίσης μπλοκάρει φυσικούς θορύβους μέσα στο σπίτι όπως μεγαλύτερα αδέλφια, κουδούνια, αυτοκίνητα που περνάνε έξω από το σπίτι και ενδέχεται να «τρομάξουν» το μωρό σας.

Βοηθάει στο να κλαίνε λιγότερο. Έχετε αναρωτηθεί γιατί το γνωστό σσσσς για να σωπάσει κάποιος έχει ταυτιστεί με κάτι που κάνουμε στα μωρά συνήθως για να ηρεμήσουν; Γιατί το παρατεταμένο σσσσς είναι ένας ακόμη λευκός θόρυβος που κάνετε εσείς. Απλώς όταν ουρλιάζει το μωρό σας θα πρέπει να είναι πιο δυνατός ο δικός σας θόρυβος από αυτόν του ουρλιαχτού, κάτι που μπορεί να μην είναι και πολύ εύκολο. Οι μηχανές παραγωγής λευκών θορύβων όπως το σεσουάρ, το ραδιόφωνο, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ευεργετικές.

ΠΗΓΗ: 4moms.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...