kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Σερβιτόρα, ρομπότ!!!

Ο Τζον Χα ήταν μηχανικός στην Google. Ήταν τακτικός πελάτης του Kang Nam Tofu House, ενός κορεάτικου ρεστοράν σε ένα εμπορικό κέντρο(mall) στη Μίλπιτας της Καλιφόρνιας. Όταν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να πουλήσουν, ο Τζον αποφάσισε να γίνει εστιάτορας. Κι όταν χρειάστηκε να καλύπτει τα κενά κάθε που ένας σερβιτόρος ή κάποιος που έπλενε τα πιάτα ήταν άρρωστος ή αποφάσιζε να εγκαταλείψει, ο Τζον είπε: «Συνειδητοποίησα, γιατί όλη αυτή η χειρωνακτική εργασία;» Κι άρχισε να κατασκευάζει τη σερβιτόρα-ρομπότ, που βάφτισε «Penny».

«Κανείς δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Κανείς δεν περηφανεύεται που δουλεύει σε εστιατόριο. Σκέφτηκα ότι ο αντίκτυπος των ρομπότ στην κοινωνία θα ήταν τεράστιος. Άρα, αποφάσισα να φύγω από την Google, άρχισα να φτιάχνω το πρωτότυπο, και τώρα δουλεύει καθημερινά στο ρεστοράν μου» δήλωσε στο FastCompany.

001 puzle

Το μικρό ρομπότ χαρτογραφεί το περιβάλλον της, χρησιμοποιεί αισθητήρες για να πλοηγείται στους στενούς χώρους ανάμεσα στην κουζίνα και τα τραπέζια. Αν αισθανθεί ότι κάτι μπλοκάρει τον δρόμο της, σταματά. Η Πένι δεν κάνει διάλειμμα για τσιγάρο. Μπορείς να την καλέσεις με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον είναι πολύ καλή συνεργάτης με τους ανθρώπινους συναδέλφους της: μιας και αυτοί δεν χρειάζεται, πλέον, να πηγαινοέρχονται από την κουζίνα στα τραπέζια και πίσω, μπορούν και εστιάζουν περισσότερο στο σέρβις των πελατών, πράγμα που αυξάνει τα πουρμπουάρ τους.

Η «Πένι» είναι μεν το γέννημα του μυαλού του Τζον Χα, αλλά η «κοιλιά» από την οποία βγήκε είναι νεοφυής επιχείρηση του Τζον Χα στη Σίλικον Βάλεϊ, η Bear Robotics. Η οποία έχει αρχίσει να τεστάρει την «Πένι» και σε άλλα ρεστοράν της Bay Area, να δοκιμάζει τη συμπεριφορά της σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς και το πώς χειρίζεται διάφορα «πιάτα» στο σερβίρισμα. Η υποδοχή που της επιφύλαξαν άλλοι εστιάτορες ήταν τόσο θερμή, που ο Τζον Χα σκέφτεται τώρα να πουλήσει το εστιατόριό του και να επικεντρωθεί στην Bear Robotics.

«Τρέφω την ελπίδα να βελτιώσουν οι λύσεις μας τον τρόπο λειτουργίας ενός εστιατορίου και να μπορέσουν οι υπάλληλοι ενός εστιατορίου να ζουν περισσότερο ως πολίτες της μεσαίας τάξης. Στην πραγματικότητα, αυτό θέλω να πετύχω: ν' αλλάξω τον τρόπο που λειτουργεί ένα ρεστοράν» εκμυστηρεύεται ο Τζον Χα.

ΠΗΓΗ: http://www.nooz.gr/lifestyle/1491252/serbitora-%E2%80%93-rompot-den-kanei-pote-dialeimma-gia-tsigaro

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...