kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Η έναρξη του Human Brain Project

Το σύστημα το οποίο θα προκύψει αναμένεται να είναι 1.000 φορές ταχύτερο από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές οι οποίοι υπάρχουν σήμερα...

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Human Brain Project: το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο την χρήση υπερυπολογιστών για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Human Brain Project
Η έναρξή του έλαβε χώρα στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας τη Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση στην οποία έλαβαν χώρα συναντήσεις επιστημόνων από 135 ιδρύματα και κυβερνητικούς φορείς που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος. Σκοπός είναι το στήσιμο και η δοκιμασία πλατφορμών οι οποίες από το 2016 και μετά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται για εξομοιώσεις και υπολογισμούς πάνω στο πρόγραμμα.

Το σύστημα το οποίο θα προκύψει αναμένεται να είναι 1.000 φορές ταχύτερο από τους κορυφαίους υπερυπολογιστές οι οποίοι υπάρχουν σήμερα. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μία δεκαετία, και, πέραν της τεχνολογικής προόδου, έχει βασικό του στόχο την περαιτέρω κατανόηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου: πώς μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, βλέπουμε και ακούμε.

Στο πλαίσιο του Human Brain Project θα «χαρτογραφηθούν» δισεκατομμύρια νευρώνες και συνάψεις που βρίσκονται σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο. Θεωρείται πως η εξέλιξή του θα οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα πάνω στις έρευνες για την ανθρώπινη μνήμη, την κατάθλιψη, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, αλλά και στη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η έκτασή και η φιλοδοξία του εγχειρήματος παραλληλίζονται με αυτήν του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN- για την ακρίβεια, έχει χαρακτηριστεί ως «CERN για τον εγκέφαλο».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 581 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...