kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Νέα μελέτη για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Μ. ΑλέξανδροςΝέα στοιχεία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου φέρνει κορυφαίος τοξικολόγος από τη Ν. Ζηλανδία με αφορμή έρευνα που ξεκίνησε χάρη σε ντοκιμαντέρ του BBC. Υποστηρίζει ότι ο Αλέξανδρος είχε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο, αφού ήπιε κρασί δηλητηριασμένο με ένα «θεραπευτικό» λουλούδι.

Σύμφωνα με τον Independent, ο θάνατος του ηγέτη της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στον αρχαίο κόσμο, αποτελεί μυστήριο μέχρι σήμερα. Μία μερίδα επιστημόνων θεωρεί ότι πέθανε από φυσικά αίτια και άλλοι ότι τον δολοφόνησαν με δηλητήριο κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου.

Ο θάνατος συνέβη το 323 πΧ στο παλάτι του στη Βαβυλώνα, όταν ο Μακεδόνας βασιλιάς ήταν μόνο 32 ετών, μετά από «πυρετό» που διήρκεσε 12 ημέρες και τον έκανε ανίκανο να περπατήσει ή να μιλήσει.

Μεταξύ των ιατρικών «σεναρίων» που έχουν κατά καιρούς προταθεί για τον θάνατό του, είναι η σωρευτική επίπτωση από προηγούμενα τραύματά του σε μάχες (με τελική συνέπειά την οριστική κατάρρευσή του), οι επιπλοκές από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που οδήγησαν σε ηπατίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα), η κατάθλιψη, κάποια οργανική ανωμαλία εκ γενετής, καθώς επίσης το ανθυγιεινό περιβάλλον της Βαβυλώνας, στο οποίο ήλθε να προστεθεί κάποια λοίμωξη λόγω ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού ή άλλης ασθένειας που οφειλόταν σε ιό ή παράσιτο.

Εκτός από τις ανωτέρω πιθανές φυσικές αιτίες, παραμένει πάντα η πιθανότητα της δηλητηρίασης. Ο δρ Σκεπ και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηρίων του πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας και το πανεπιστήμιο του Μπίρμιγχαμ της Βρετανίας, θεωρούν αδύνατο να ευθύνεται κάποιο γνωστό δηλητήριο όπως το αρσενικό ή η στρυχνίνη, όπως υποστηρίζουν μερικές θεωρίες, γιατί τότε ο θάνατός του θα ήταν πολύ πιο γρήγορος.

Ως πιο πιθανό ένοχο θεωρούν ένα δηλητηριώδες φυτό (με την επιστημονική ονομασία Veratrum album), που ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι γνωστό ως λευκός ελλέβορος. Ο λευκός ελλέβορος θεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες θεραπευτικός κατά του εμετού και η κατανάλωσή του σε μεγάλη ποσότητα επιφέρει τα συμπτώματα που περιγράφει ο ιστορικός Διόδωρος για τον θάνατο του Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα ο ιστορικός ανέφερε πως ο Αλέξανδρος υπέφερε από φρικτούς πόνους αφού ήπιε ένα μεγάλο δοχείο με κρασί προς τιμή του Ηρακλή. «Η δηλητηρίαση από veratrum φέρνει ξαφνικό κοιλιακό πόνο που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, βραδυκαρδία και υπόταση, με σοβαρή μυϊκή εξασθένηση. Αυτά τα συμπτώματα είχε και ο Αλέξανδρος» λέει ο δρ. Σεπ.

Η μελέτη του, η οποία είχε ως αφορμή την συμμετοχή του σε ντοκιμαντέρ του BBC για τον Αλέξανδρο το 2003, ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Toxicology. «Μου ζήτησαν να το ερευνήσω και είπα 'εντάξει' γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις. Θεωρούσα ότι δεν θα έβρισκα κάτι αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη τελικά κατέληξα σε απαντήσεις» αναφέρει στον τοπικό Τύπο.

Πάντως ο Νεοζηλανδός τοξικολόγος παραδέχτηκε ότι, παρά τη μεγάλη έρευνά του πάνω στο ζήτημα (μελετά την αιτία θανάτου του στρατηλάτη από το 2003), το συμπέρασμά του δεν μπορεί παρά να είναι μια ακόμα θεωρία, καθώς η πραγματική αιτία θανάτου σήμερα πια δεν μπορεί να αποδειχτεί. «Ποτέ δεν θα ξέρουμε με σιγουριά», τόνισε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και τον Independent

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...