kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Οικολογία

Η στάθμη των θαλασσών της Γης ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς

Θάλασσα
Η στάθμη στις θάλασσες του πλανήτη αυξήθηκε στον 20ο αιώνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 28 αιώνων, από την εποχή περίπου του Ομήρου και της ίδρυσης της αρχαίας Ρώμης, σύμφωνα με δύο νέες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες είναι οι πιο πλήρεις που έχουν γίνει ποτέ σε βάθος χρόνου.

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, η άνοδος των υδάτων δεν θα ήταν ούτε η μισή, ενώ δεν αποκλείεται να είχε σημειωθεί ακόμη και πτώση της στάθμης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Μεταξύ 1900 - 2000 η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών και των θαλασσών αυξήθηκε κατά περίπου 14 εκατοστά. Μετά το 2000 ο ρυθμός ανόδου των υδάτων φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Περισσότερα...

Ένα μυστήριο μούσμουλο

Μούσμουλο
Όταν το πρωτοαντίκρισα, ένα κρύο φθινόπωρο πάνω στο Πήλιο, πολύ παραξενεύτηκα. Τι μυστήριο φρούτο είναι τούτο; Εξωτικό πολύ μου φάνηκε. Καφέ, σκληρό, ανοιχτό σαν λουλούδι. Το δοκίμασα. Ξινό και στυφό. Χάλια.

Όταν ρώτησα τι είναι με κοίταξαν με απορία. Καλά δεν ξέρεις το μούσμουλο; Ποιο μούσμουλο ρε παιδιά; Το μούσμουλο είναι κίτρινο και ωριμάζει την άνοιξη! Τι λες βρε Φιλάρετε, το μούσμουλο είναι καφέ και ωριμάζει τον χειμώνα. Πλήρης ασυνεννοησία.

Και όμως τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς. Υπάρχουν δυο μουσμουλιές. Μια παλιά, η μουσμουλιά των βουνών (Mespilus germanica), και μια νεώτερη, η μουσμουλιά των κάμπων (Eriobotrya japonica). Η δικιά μας, η παλιά, παρότι λέγεται γερμανική, είναι αυτοφυής της Μικράς Ασίας και βρίσκεται στα μέρη μας από τους αρχαίους χρόνους ενώ η γιαπωνέζικη εισήχθη τον 19ο αιώνα.

Περισσότερα...

Πώς να διατηρείτε καλύτερα τα τρόφιμά σας

Τρόφιμα
Ο περισσότερος κόσμος αναγκάζεται να πετά τρόφιμα επειδή χαλάνε γρήγορα. Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε συχνά αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να το αποφύγετε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα αποθηκεύετε με ειδικό τρόπο για να αντέχουν περισσότερο.

Λάδι

Για το λάδι προτιμήστε μικρά μπουκαλάκια, εκτός και αν το χρησιμοποιείτε πολύ. Το λάδι αν ανοιχτεί διατηρείται για 3 μήνες περίπου, ακόμα και αν το μπουκάλι αναγράφει μεγαλύτερη περίοδο. Μετά θα αρχίσει να ταγγίζει και θα σας δυσκολέψει και στο μαγείρεμα.

Τυρί

Διατηρήστε το τυρί μέσα σε ειδικά προστατευτικά τυριών που είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να "αναπνέει". Αποφύγετε να το τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ή οποιοδήποτε χαρτί που δεν θα του επιτρέπει να παίρνει αέρα.

Περισσότερα...

Το βιβλίο που μετά την ανάγνωσή του μπορεί να φυτευτεί!

Το οικολογικο βιβλίο
Ένας μικρός εκδότης βιβλίων στην Αργεντινή δημιούργησε ένα βιβλίο που μπορεί αφού τελειώσει η ανάγνωση του να φυτευτεί και να γίνει ένα δέντρο.

Ο εκδοτικός οίκος, Pequeño Editor, λέει ότι αυτό είναι “ένα βιβλίο που επιστρέφει στη φύση ότι πήρε” και ότι είναι το “πρώτο βιβλίο που μπορεί να φυτευτεί αφού το διαβάσετε”.

Το έργο, που ονομάζεται Tree Book Tree, χρησιμοποιεί το χαρτί χωρίς οξέα εμποτισμένα με σπόρους Jacaranda, είδος δέντρου της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τυπώνεται από βιοδιασπώμενο μελάνι.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Mi papá estuvo en la selva” (Ο πατέρας μου ήταν στη ζούγκλα), από Gusti Llimpi και Anne Decis. Είναι η αληθινή ιστορία ενός νεαρού αγοριού στη ζούγκλα του Εκουαδόρ. Η ιστορία έχει ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα, ένα μήνυμα που υπογραμμίζεται από τη φύτευση του ίδιου του βιβλίου αντί να το πετάξει..

Τα βιβλία προέρχονται από τα δέντρα. Σήμερα ένα δέντρο μπορεί να δημιουργηθεί από ένα βιβλίο.

Δείτε στο βίντεο την κατασκευή του βιβλίου...

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 42 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...