kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Ο Κάφκα και το κοριτσάκι - Τα γράμματα της κούκλας…

Ο Κάφκα και το κοριτσάκι... Ένα από τα πλέον όμορφα διηγήματα προέρχεται από ένα μυθιστόρημα του Paul Auster με τίτλο «The Brooklyn Follies» . Στο μυθιστόρημα του αυτό ο Auster αφηγείται μια συγκινητική ιστορία για το συγγραφέα Φραντς Κάφκα και τη σχέση του με ένα μικρό κορίτσι και την κούκλα της.

Στα 1923, κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στο Στέγκλιτζ του Βερολίνου, ο Φραντς Κάφκα και η αρραβωνιαστικιά του Φελίτσε Μπάουερ συνάντησαν στο πάρκο ένα κοριτσάκι που έκλαιγε με λυγμούς, επειδή είχε χάσει την αγαπημένη της κούκλα.

001 puzle

Ο Κάφκα είπε στο κοριτσάκι να μην στεναχωριέται γιατί η κούκλα είχε πάει ταξίδι και μάλιστα της είχε στείλει ένα γράμμα.

Όταν το κοριτσάκι ζήτησε να δει το γράμμα, της είπε πως δεν το κρατούσε μαζί του, αλλά θα το είχε την επόμενη μέρα.

- Σε παρακαλώ μην κλαις, έφυγα σε ταξίδι για να γνωρίσω τον κόσμο, θα σου ξαναγράψω για να σου διηγηθώ τις εμπειρίες μου... έτσι άρχιζε το γράμμα.

Από τότε και για άλλες τρεις εβδομάδες ο Κάφκα έφερνε κάθε φορά και ένα καινούργιο γράμμα από την κούκλα.

Το κοριτσάκι ήταν ευτυχισμένο που μάθαινε τα νέα της και απολάμβανε τον φανταστικό κόσμο που είχε επινοήσει ο Κάφκα. Όμως οι μέρες που θα έπρεπε να φύγει από το Βερολίνο πλησίαζαν και ο ίδιος ανησυχούσε για το πως θα δώσει ένα ικανοποιητικό τέλος.

Στο τελευταίο γράμμα που μετέφερε στο κοριτσάκι, η κούκλα γνώρισε έναν όμορφο νεαρό με τον οποίο ερωτεύθηκαν, αγαπήθηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν με ένα λαμπρό γάμο. Η κούκλα εξηγούσε στο κοριτσάκι πως θα έπρεπε πλέον να κάνει οικογένεια και να αφοσιωθεί σ’ αυτή και ως εκ τούτου θα ήταν πολύ δύσκολο να της γράψει ξανά.

Σε αυτές τις τρεις εβδομάδες, ο Κάφκα αφοσιώθηκε στη συγγραφή των γραμμάτων με μεγάλο πάθος, όμοιο με αυτό που έδειχνε και στη δική του λογοτεχνία.

Φεύγοντας, πέρασε από το πάρκο για να αποχαιρετήσει το κοριτσάκι, κρατώντας μαζί του ένα δώρο που της άρεσε πολύ. Μια καινούργια πανέμορφη κούκλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Paul Auster, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η πιο αγαπημένη ιστορία του, απάντησε:

Έχω μια αγαπημένη ιστορία από έναν άλλο όμως συγγραφέα που πιστεύω ότι είναι αληθινή, και ελπίζω ότι είναι αλήθεια, εξ αιτίας του πώς αισθάνομαι γι 'αυτόν. Είναι θαυμάσια, αν μη τι άλλο γιατί δείχνει τέτοια συμπόνια εκ μέρους του Κάφκα…

ΠΗΓΕΣ:

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...