kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Κι όμως τα μικρόβια ΔΕΝ βλάπτουν την υγεία των παιδιών!

Κι όμως τα μικρόβια ΔΕΝ βλάπτουν την υγεία των παιδιών! Το αντίθετο μάλιστα! Οι ειδικοί συνιστούν: «Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν. Κάνει καλό»

Βρώμικα παιδικά χεράκια
Μήπως ανήκετε στις μαμάδες που τρέμουν ότι το παιδί τους θα γυρίσει από το σχολείο μέσα στα χώματα και τα μικρόβια που έχει μεταφέρει από το σχολείο και σπεύδετε να το αποστειρώσετε;

Αν ναι, ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε!

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακριβώς όπως ο εγκέφαλος του μωρού χρειάζεται διέγερση, αλληλεπίδραση και έκθεση σε πολλές πληροφορίες ώστε να αναπτυχθεί σωστά, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται από την έκθεση σε συνηθισμένα μικρόβια, καθώς με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει, προσαρμόζεται και αυτορρυθμίζεται.

Δεν έχει διαπιστωθεί ποια ακριβώς μικρόβια προσφέρουν αυτό το όφελος, αλλά οι έρευνες μας παρέχουν κάποια νέα στοιχεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι παιδιά που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε περιττώματα ζώων και εμφανίσανε περισσότερες φορές διάρροια μέχρι την ηλικία των δύο ετών, είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών μεγαλώνοντας, σύμφωνα με έρευνα του Laboratory for Human Biology Research, Northwestern University. Η φλεγμονή συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και το Alzheimer.

001-puzle

Το συμπέρασμα από την παραπάνω έρευνα ήταν ότι ίσως εκτός από τις αλλεργίες, το άσθμα και τις αυτοάνοσες ασθένειες, η έκθεση των παιδιών σε μικρόβια ίσως προστατεύει και από την ανάπτυξη φλεγμονών και εκφυλιστικών ασθενειών κατά την ενήλικη ζωή.

Τα μικρόβια «θεραπεύουν» το άσθμα

Μία ακόμη όμως νέα έρευνα έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω όσον αφορά στην σχέση που έχουν τα μικρόβια με το άσθμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκθέτοντας τα νεογέννητα μωρά σε μικρόβια, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην εμφανίσουν άσθμα καθώς μεγαλώνουν. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία για την σύγχρονη εμμονή που υπάρχει με την καθαριότητα και την υγιεινή, η οποία έχει οδηγήσει σε μία έκρηξη αλλεργιών και προβλημάτων υγείας.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η σύγχρονη κοινωνία με τη μανία που έχει για την υγιεινή και την εύκολη πρόσβαση σε αντιβιοτικά, κάνει τα παιδιά υπερευαίσθητα και ευάλωτα σε αβλαβή αλλεργιογόνα.

Η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό«Nature Medicine», μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές θεραπείες στις οποίες σκόπιμα τα μικρόβια «τροφοδοτούνται» σε βρέφη.

Οι επιστήμονες κατά τα πειράματά τους, διαπίστωσαν ότι όταν τα νεογέννητα ποντίκια εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα, αυτά στην συνέχεια μπορούσαν να αποκρούσουν το άσθμα. «Ένα ζωτικής σημασίας βήμα θα είναι να μεταφραστούν αυτά τα ευρήματα σε ανθρώπινα βρέφη.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία υποβάλλονται σε θεραπεία για το άσθμα, συμπεριλαμβανομένων 1,1 εκατομμύριο παιδιά. Περίπου 1.250 Βρετανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από το άσθμα και το υψηλό θνησιμότητας είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά την Εσθονία και την Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, του Πανεπιστημίου Λωζάνης της Ελβετίας, Δρ. Μπένζαμιν Μαρσλαντ. Μία μεγάλη μερίδα ειδικών υποστηρίζει ότι η έκθεση των βρεφών σε μικρόβια, ίσως τους προσφέρει προστασία από την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος αργότερα στη ζωή τους. Έρευνες δείχνουν ότι όταν η έκθεση σε παράσιτα, βακτήρια και ιούς κατά την παιδική ηλικία είναι περιορισμένη, τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο όταν ενηλικιωθούν να εμφανίσουν αλλεργίες, άσθμα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Τελικά είναι βλαβερά ή όχι τα μικρόβια για την υγεία μας;

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα μικρόβια που υπάρχουν στο περιβάλλον μας ή ζουν στο σώμα μας, όχι μόνο δεν είναι βλαβερά, αλλά ζουν κοντά μας για χιλιετίες. Καθώς η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει αλλάξει κατά τον περασμένο μισό αιώνα, πολλά μικρόβια, όπως κάποια που ζουν φυσιολογικά στο πεπτικό μας σύστημα, εξαφανίζονται. Τα μικρόβια αυτά έχουν σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες αλλά λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής τείνουν να εξαφανιστούν, με την εξαφάνιση αυτή να έχει καλές αλλά και κακές συνέπειες.

Τελικά οι γονείς τι πρέπει να κάνουν;

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, και εδώ χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Όπως η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να καταπολεμά μόνο του τις ασθένειες, το ίδιο ισχύει και για τα απολυμαντικά. Δεν χρειάζεται να έχουμε το παιδί μας σε μία γυάλα προστασίας μακριά από τα μικρόβια. Μπορούμε να το αφήνουμε να παίξει λίγο πιο ελεύθερα στο χώμα, φροντίζοντας βέβαια πάντα για τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

ΠΗΓΕΣ: newsitamea.gr & imommy.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...