kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

25 χρόνια World Wide Web

H 12η Μαρτίου του 1989 θεωρείται πως είναι η ημέρα γέννησης του παγκόσμιου ιστού, του συστήματος που διασυνδέει τις προσβάσιμες ιστοσελίδες μέσω διαδικτύου...

Την ανακάλυψη έκανε ο Βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς-Λι, εργαζόμενος τότε στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας, ο οποίος εξέδωσε το Μάρτιο του 1989 την ιδέα του για ένα πιο αποδοτικό σύστημα επικοινωνίας στο CERN. Αν και ο ιστός ήταν σύλληψη που αρχικά προοριζόταν για τη διακίνηση πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, η διάδοσή του ήταν ραγδαία, καθώς έγινε σύντομα αντιληπτό πως η ίδια ιδέα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σύνδεση δικτύων σε όλο τον κόσμο.

www
Ήδη τον επόμενο χρόνο, ο Μπέρνερς-Λι χρησιμοποίησε τον προσωπικό του υπολογιστή NeXT (της εταιρίας που είχε ιδρύσει ο Στιβ Τζομπς) για να «ανεβάσει» την πρώτη ιστοσελίδα στον κόσμο, η οποία περιέγραφε τις βασικές αρχές του παγκόσμιου ιστού. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής παραμένει ένα βασικό μουσειακό έκθεμα στο CERN, ενώ η πρώτη ιστοσελίδα έχει αναδημιουργηθεί για ιστορικούς λόγους.

Τα επόμενα βήματα για το διαδίκτυο αφορούσαν στη δημιουργία των πρώτων προγραμμάτων περιήγησης, της υιοθέτησης του από ευρύτερες ομάδες ανθρώπων και τη δημιουργία των πρώτων διακομιστών εκτός CERN και εκτός Ευρώπης. Στις 30 Απριλίου του 1993 το CERN εξέδωσε τον κώδικα για το World Wide Web ως ελεύθερο λογισμικό, επιτρέποντας στον παγκόσμιο ιστό να κάνει τα πρώτα του βήματα.

 

Στα επόμενα χρόνια, το διαδίκτυο ακολούθησε μία εκθετική αύξηση στη χρήση του από τους πολίτες με ενδεικτικά τα στοιχεία από αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 14% του πληθυσμού της Αμερικής είχε χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο μέχρι το 1995, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 87% σήμερα. Το 1995, το 42% των αμερικανών δεν είχε ακούσει ποτέ για το διαδίκτυο, ενώ μόλις το 2% ήταν συχνοί χρήστες, με τα μόντεμ της εποχής να έχουν ταχύτητες των 288 byte το δευτερόλεπτο!

Tο διαδίκτυο, ως η ιδέα δημιουργίας και διασύνδεσης δικτύων υπολογιστών ήταν μία ιδέα σαφώς παλαιότερη, με τον αμερικανικό στρατό να έχει δημιουργήσει πρόγονους του ήδη από τη δεκαετία του 1960. Ήταν όμως η χρήση τεχνολογιών πιο προσιτών στο ευρύ κοινό, και η ανάπτυξη του παγκοσμίου ιστού που το μετέτρεψε από ένα κλειστό μέσο επικοινωνίας σε μία ιδέα που άλλαξε τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το διαδίκτυο δεν θα υπήρχε αν νωρίτερα δεν είχε προηγηθεί το ARPANET, το πρώτο δίκτυο μεταγωγής δεδομένων σε «πακέτα». Το πρώτο διαδικτυακό μήνυμα του ARPANET εστάλη το 1969 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA). Αν και η πρώτη απόπειρα ήταν μάλλον «λειψή» (το σύστημα πρόλαβε να στείλει μόλις δύο γράμματα και μετά «κράσαρε»), σύντομα τα δεδομένα άρχισαν να «τρέχουν» ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των επικοινωνιών. Σήμερα η αίθουσα από όπου έγινε η ιστορική αποστολή έχει μετατραπεί σε μουσείο προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να δει το «δωμάτιο όπου γεννήθηκε το Internet».

Η αίθουσα 3420

Απ' έξω η αίθουσα 3420 στο κτίριο Boelter Hall του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες δεν «τραβάει» καθόλου το μάτι: μέσα από το τζάμι της καθ' όλα συνηθισμένης πόρτας φαίνεται ένα «αρχαίο» μηχάνημα που μοιάζει με μεγάλη γραφομηχανή και κάτι που μοιάζει με μεταλλικό ντουλάπι από όπου προεξέχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα και καλώδια. Και όμως αυτές οι «παλιατζούρες», οι οποίες 45 χρόνια πριν αποτελούσαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ήταν εκείνες που οδήγησαν στο σημερινό θαύμα του Internet.

Ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ο Λέοναρντ Κλάινροκ, σήμερα καθηγητής στο UCLA, συνέλαβε τη μαθηματική βάση της μεταγωγής πακέτων (packet switching), της μετάδοσης των δεδομένων ως ανεξάρτητων «πακέτων» σε κόμβους οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούνται από πολλούς χρήστες - το packet switching αποτελεί σήμερα τη βάση του Internet. Η ιδέα του Κλάινροκ, την οποία ανέπτυξε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο διδακτορικό του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ARPA, της Υπηρεσίας Προωθημένων Ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας (νυν DARPA). Η ARPA αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός τέτοιου πρωτοποριακού δικτύου.

Μια ομάδα μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της BBN ανέπτυξε έναν πρωτοποριακό κόμβο διεπαφής επεξεργασίας μηνυμάτων - Interface Message Processor ή IMP - ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο router. Ο πρώτος IMP τοποθετήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια όπου εργαζόταν πλέον ο δρ Κλάινροκ, ο οποίος και ανέλαβε να σχεδιάσει το δίκτυο και να διεξαγάγει πειράματα.

«LO» - το πρώτο μήνυμα

Στις 29 Οκτωβρίου του 1969 ο δρ Κλάινροκ και η ομάδα του συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα 3420 για να προσπαθήσουν να στείλουν το πρώτο μήνυμα στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ όπου είχε εγκατασταθεί ένας δεύτερος κόμβος. Το μήνυμα ήταν «LOGIN», μόλις όμως πάτησαν τα πρώτα δύο πλήκτρα το σύστημα «κράσαρε». Το πρώτο μήνυμα λοιπόν που στάλθηκε από το δίκτυο που αργότερα θα εξελισσόταν στο Internet ήταν, όπως αφηγήθηκε ο ίδιος ο καθηγητής Κλάινροκ στο διαδικτυακό περιοδικό Gizmodo, ένα απλό «LO». Μία ώρα αργότερα ωστόσο οι ερευνητές επανέλαβαν την προσπάθεια, αυτή τη φορά με επιτυχία.

Τον Δεκέμβριο του 1969 τέσσερις IMP είχαν εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση - στο UCLA, στο Στάνφορντ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα και στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Το 1970 οι IMP πέρασαν στην Ανατολική Ακτή, ενώνοντας 13 κόμβους σε διάφορα ερευνητικά κέντρα. Το 1971 ο αριθμός αυξήθηκε στους 18 και η ανάπτυξη αυτή συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό: το 1981 το δίκτυο έφθασε πλέον να ενώνει 213 υπολογιστές ενώ ένας ακόμη συνδεόταν κάθε 20 ημέρες οδηγώντας σταθερά στην «έκρηξη» του Internet που ακολούθησε.

Ξεχασμένα και πεταμένα

Μετά την πρώτη δόξα ωστόσο η αίθουσα 3420 πέρασε στην... αφάνεια. Τα «αρχαία» πλέον με την πρόοδο της τεχνολογίας αποσύρθηκαν και ο χώρος μετατράπηκε σε εργαστήριο με μοντέρνο εξοπλισμό για τις επόμενες γενιές φοιτητών. Το 2011 όμως το πανεπιστήμιο ίδρυσε το Κέντρο Ιντερνετικών Σπουδών Κλάινροκ (Kleinrock Center for Internet Studies) προς τιμήν του καθηγητή. Ο ίδιος ο Λέοναρντ Κλάινροκ ανέλαβε, μαζί με μια ομάδα συνεργατών του, να «αναστήσει» το «δωμάτιο του Internet» ώστε να γίνει η έδρα του νέου κέντρου.

Πέραν του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η αίθουσα αποκαταστάθηκε πλήρως αποκτώντας το ντεκόρ της εποχής με κάθε λεπτομέρεια - η ομάδα των ερευνητών συνέθεσε ακόμη και το ίδιο χρώμα στους τοίχους με βάση παλιές φωτογραφίες. Ετσι σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν «ζωντανό» ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας. «Πόσες επαναστάσεις ξέρετε που να μπορείτε να δείτε - μέσα σε μερικά μέτρα - από πού ακριβώς ξεκίνησαν;» δηλώνει με υπερηφάνεια ο καθηγητής Κλάινροκ. «Εδώ, σε αυτή τη μηχανή, το Internet ήρθε στη ζωή, είπε τις πρώτες του λέξεις».

ΠΗΓΕΣ:

  • naftemporiki.gr
  • tovima.gr

Online Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 413 guests και κανένα μέλος

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...