kiosterakis.gr +

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ...

Βιολογικά κωδικοποιημένα μηνύματα

Βιολογικά κωδικοποιημένα μηνύματαΟ κόσμος των κατασκόπων εκσυγχρονίζεται διαρκώς, αφήνοντας για τα καλά πίσω του το αόρατο μελάνι. Επιστήμονες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εφηύραν ένα νέο τρόπο δημιουργίας βιολογικών μυστικών μηνυμάτων, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες που λάμπουν μόνο υπό ειδικές συνθήκες, πράγμα που επιτρέπει την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση κωδίκων με μεγάλη ασφάλεια.

Η νέα τεχνική μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί μελλοντικά από εταιρείες, προκειμένου να εισάγουν μυστικούς κώδικες (βιολογικούς γραμμωτούς κώδικες-barcodes) στις καλλιέργειες, στους σπόρους και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς, ώστε να διασφαλίζουν την προέλευσή τους και την αυθεντικότητά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους χημικούς Ντέιβιντ Γουόλτ και Μανουέλ Παλάθιος του πανεπιστημίου Ταφτς, που παρουσίασαν το επίτευγμά τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρηματοδοτήθηκαν από τη διάσημη υπηρεσία DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία - όπως είχε κάνει και στο ξεκίνημα του Ίντερνετ - ενισχύει καινοτομικές έρευνες με στρατιωτικό ενδιαφέρον.

Η DARPA, πριν από λίγα χρόνια, ζήτησε από την επιστημονική κοινότητα να βρει νέους τρόπους κωδικοποίησης μυστικών μηνυμάτων, πέρα από το πεδίο της ηλεκτρονικής.

Κάπως έτσι, προέκυψε η ιδέα της αξιοποίησης μεταλλαγμένων μικροοργανισμών και μάλιστα του γνωστού κολοβακτηριδίου E.coli. Οι επιστήμονες εισήγαγαν γονίδια στα βακτήρια, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται διαφορετικές πρωτεΐνες και να εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα.

 

Οι ποικίλοι χρωματικοί συνδυασμοί βακτηρίων επιτρέπουν την κωδικοποίηση μηνυμάτων.

Το μήνυμα μπορεί να διαβαστεί από τον αποδέκτη, αν ξέρει ποια γονίδια-κλειδιά πρέπει να ενεργοποιήσει, ώστε να εμφανίσει τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς και εφόσον ξέρει ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε ποιον χαρακτήρα του αλφαβήτου.

Είναι ακόμα δυνατόν να αναπτυχθούν βακτήρια που χάνουν τις "λαμπερές" ιδιότητές τους μετά από ένα χρονικό διάστημα, οπότε το κρυπτογραφημένο βιολογικό μήνυμα αυτοκαταστρέφεται.

Στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί και άλλες μέθοδοι βιολογικής κρυπτογράφησης με την χρήση του DNA, αλλά η νέα μέθοδος προβάλλεται ως πιο εύχρηστη, αν και ορισμένοι άλλοι ερευνητές, όπως ο Ντομινίκ Χάιντερ, που ειδικεύεται στην "κρυπτογράφηση DNA" στο πανεπιστήμιο του Ντούιζμπουργκ-Έσεν στη Γερμανία, δήλωσε ότι αμφιβάλλει για την πρακτική αξία της νέας τεχνικής, που ονομάζεται "στεγανογραφία μέσω τυπωμένων διατάξεων μικροβίων" (SPAM).

ΠΗΓΗ: nooz.gr

Πολιτική απορρήτου...

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...