Τι είναι το net metering που "ψαλιδίζει" τους λογαριασμούς ρεύματος

Όλο και περισσότερες εταιρείες προμήθειας ρεύματος προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το net metering. Μάλιστα τα προϊόντα που προσφέρονται ποικίλλουν και δίνουν σημαντικές δυνατότητες ευελιξίας για όποιον επιθυμεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση της δυνατότητας που παρέχει ο ενεργειακός συμψηφισμός.

Τι είναι όμως το net metering και πώς μπορεί ένας καταναλωτής ρεύματος να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που παρέχει;

001 puzle

Net metering είναι ο συμψηφισμός της παραχθείσας με την καταναλωθείσα ενέργεια στην εγκατάσταση του αυτοπαραγωγού. Για παράδειγμα σε ένα σπίτι τοποθετείται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη, που παράγει ρεύμα το οποίο και συμψηφίζεται με την κατανάλωση του σπιτιού σε ρεύμα. Η τοπική αυτοπαραγωγή δημιουργεί σημαντικό οικονομικό όφελος καθώς με μια μικρή αρχική επένδυση ο αυτοπαραγωγός κερδίζει σημαντική μείωση του κόστους για 25 χρόνια. Με το net metering επιτυγχάνεται ακόμα και 75% μείωση στη συνολική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίζονται οι ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Παράλληλα υπάρχουν οφέλη για το σύστημα καθώς μειώνεται η ανάγκη για νέες επενδύσεις στο σύστημα μεταφοράς και διανομής. Επίσης σημαντική παράμετρος του net metering είναι ότι η ενέργεια παράγεται από ΑΠΕ είναι δηλαδή πράσινη και φιλική στο περιβάλλον.

Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη του ενεργειακού συμψηφισμού

  • Πρώτον η μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός του ενεργειακού κόστους.
  • Δεύτερον η δυνατότητα τροφοδοσίας ενέργειας ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.
  • Τρίτον η διάρκεια της εγγυημένης σύμβασης συμψηφισμού που φτάνει στα 25 έτη.
  • Τέταρτον η απεξάρτηση από την τιμολογιακή πολιτική και από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα.
  • Η σχετικά σύντομη απόσβεση της επένδυσης.
  • Η δυνατότητα χρηματοδότησης από τρίτους.
  • Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ακινήτου.

Παράλληλα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για net metering εμφανίζει επιπλέον πλεονεκτήματα όπως η αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού, το ελάχιστο κόστος συντήρησης και η αθόρυβη λειτουργία.

Πόσο είναι το κέρδος

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 kWp εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκού παράγει περί τις 1400 kWh ετησίως, με την απόδοση να εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, το είδος των πάνελ, την κλίση, τον προσανατολισμό, τον βαθμό σκίασης αλλά και τον εξοπλισμό.

Σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με περίπου 8000 kWh ετήσια κατανάλωση, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 1.200 ευρώ. Με την εγκατάσταση ενός συστήματος φβ 5,5kWp συνολικού κόστους 7 χιλιάδων ευρώ η ετήσια παραγόμενη ενέργεια θα ισούται με 7700kWh. Δηλαδή σχεδόν μηδενίζεται η ανταγωνιστική χρέωση ενέργειας.

Σημαντικός για την απόσβεση είναι ο συντελεστής ταυτοχρονισμού, δηλαδή το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό και αμέσως αυτοκαταναλώνεται. Ο βέλτιστος ταυτοχρονισμός επιταχύνει την απόσβεση αφού μειώνει εκτός από το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και άλλες χρεώσεις που συναρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης (πχ ΥΚΩ).

Με συντελεστή ταυτοχρονισμού 50% η συνολική εξοικονόμηση για μια κατοικία 100 τετραγωνικών είναι της τάξης των 900 ευρώ, που σημαίνει ότι η επένδυση θα αποσβεστεί στο 8ο έτος και στη συνέχεια για 17 χρόνια ο καταναλωτής θα έχει το καθαρό όφελος της εξοικονόμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών προμήθειας ρεύματος προσφέρει λύσεις turn key, δηλαδή αναλαμβάνουν τη μελέτη προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος για λογαριασμό του πελάτη τους.

Παράλληλα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά τραπεζικά προϊόντα που χρηματοδοτούν την επένδυση σε ποσοστό της τάξης του 70 με 80%. Το κόστος του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται ανάλογα με την εγκατάσταση από 5 έως 12 χιλιάδες ευρώ, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα χρειαστεί να βάλει από τη τσέπη του από 1000 -1500 ευρώ έως 2400- 3600.

Λύσεις turn key με το κλειδί στο χέρι προσφέρουν σήμερα οι εταιρείες Elpedison, ΗΡΩΝ και Watt+Volt.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/oikonomia/3469497/ti-einai-to-net-metering-pou-psalidizei-tous-logariasmous-reumatos