Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια, που βασίζεται σε πλήθος συνεργατών (ειδικών και μη) απ' όλο τον κόσμο και προσφέρεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Μια διεθνής «κοινότητα» περισσότερων από 700 συνεργατών αξιολογούν το προσφερόμενο από τις διάφορες πηγές υλικό, το ελέγχουν και το επεξεργάζονται (περίπου όπως συμβαίνει με την γενική online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia).
Εκτός από τα αγγλικά, παρέχεται πρόσβαση στην ισπανική και αραβική γλώσσα.
Υπάρχουν διάφοροι ανάλογοι διαδικτυακοί τόποι, οι οποίοι όμως είναι εξειδικευμένοι σε μια μόνο κατηγορία οργανισμών, όπως τα πουλιά, τα θηλαστικά ή τα έντομα, ενώ η «Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής» είναι η μόνη που περιλαμβάνει τα πάντα.
«Από την εποχή του Νώε, ποτέ δεν είχε υπάρξει ξανά μια προσπάθεια να βρεθούν μαζί όλα τα είδη του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζένιφερ Πρις του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian».
Η ψηφιακή «Εγκυκλοπαίδεια», που αξιοποιεί πολυμεσικό υλικό (εικόνες, βίντεο, γραφικά, ήχους, κείμενα) από περίπου 180 συνεργαζόμενους φορείς, μπορεί να αξιοποιηθεί από ειδικούς επιστήμονες (γιατρούς, βιοτεχνολόγους, περιβαλλοντολόγους κ.α.), ερασιτέχνες ερευνητές, οικολόγους, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και κάθε ενδιαφερόμενο. Σε διάφορες χώρες, έχει ήδη αποδειχτεί ένα θαυμάσιο «εργαλείο» στις σχολικές τάξεις.
Η «Εγκυκλοπαίδεια» ήδη διαθέτει πάνω από 35 εκατ. σελίδες κειμένων και περισσότερες από 600.000 φωτογραφίες και βίντεο.
Η «Εγκυκλοπαίδεια» ξεκίνησε το 2007 (μεταξύ των «ιδρυτών» της ήταν ο διάσημος βιολόγος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ε.Ο.Γουίλσον), είχε συμπεριλάβει 30.000 είδη μέχρι το 2008, για να φθάσει σήμερα, με γοργό ρυθμό ανάπτυξης, στον εντυπωσιακό ρυθμό των περίπου 750.000 ειδών.
Αν τα γνωστά είδη του πλανήτη είναι περίπου 1,9 εκατ., τότε ήδη περιέχει πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου. Καθώς πάντως, σύμφωνα μια πρόσφατη επιστημονική εκτίμηση, όλα τα είδη της Γης, γνωστά και άγνωστα, ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. (χωρίς καν κανείς να συμπεριλάβει τα βακτήρια και τους ιούς), η «Εγκυκλοπαίδεια» μελλοντικά θα πρέπει να αποκτήσει πολλά ακόμα εκατομμύρια σελίδες.
Η «Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής» μόλις εγκαινίασε την ανανεωμένη και διευρυμένη έκδοσή της (Encyclopedia of Life, version 2), διαθέτοντας νέες ψηφιακές δυνατότητες που διευκολύνουν τον χρήστη να την αξιοποιήσει και να βρει τους οργανισμούς που τον ενδιαφέρουν, να δημιουργήσει τις προσωπικές του συλλογές φωτογραφιών και κειμένων, να βρει ή να "φορτώσει" εικόνες, βίντεο και ήχους, καθώς επίσης να ανταλλάξει σχόλια και ερωτήματα με άλλα άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα ή εξειδικευμένες γνώσεις.
Η EoLv2 παρέχει πια τουλάχιστον 20 φορές περισσότερο ψηφιακό περιεχόμενο σε σχέση με πριν 30 μήνες. Όλο το περιεχόμενό της επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ξανά από τρίτους, με βάση την πρακτική της ανοικτής πρόσβασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία βοηθούν να βελτιωθεί η περιήγησή σας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...