Παζλ: Το πέτρινο γεφύρι στην Πύλη Τρικάλων

001 puzle 

Το μονότοξο γεφύρι της Πύλης (Πόρτας) βρίσκεται λίγο μετά το χωριό, στα δεξιά του δρόμου προς Ελάτη. Γεφυρώνει τον Ίταμο με τον Κόζιακα και ήταν η μοναδική δίοδος των ορεινών πληθυσμών από και προς την πεδιάδα των Τρικάλων.

Το έκτισε το 1514 ο Αγιος Βησσαρίων, ο οποίος καταγόταν από εδώ, έγινε μητροπολίτης Λαρίσης και ανακηρύχθηκε άγιος, πολιούχος των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Πύλης. Αυτό το γεφύρι ήταν ως το 1936 το μοναδικό το οποίο συνέδεε τον κάμπο με τα χωριά του Ασπροπόταμου. Αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας των γεφυρών, η οποία παρουσιάζεται ανάγλυφα εδώ στην Πύλη.

Αλλες τρεις γέφυρες διαφορετικών εποχών, η μια κοντά στην άλλη, περνούν πάνω από τον Πορταϊκό. Η γέφυρα Κονδύλη άρχισε να κτίζεται το 1934 για να εξυπηρετήσει την αμαξιτή σύνδεση των Τρικάλων με τα ορεινά χωριά. Κατασκευάστηκε από μπετόν και για την εποχή της ήταν ό,τι πιο σύγχρονο. Η γέφυρα Γκίκα αποπερατώθηκε το 1961. Εγινε από οπλισμένο σκυρόδεμα για να συνδέσει τα χωριά στα ριζά του Κόζιακα. Η κρεμαστή πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1981 και η ανάρτηση του καταστρώματος έγινε με ευθύγραμμα προτεταμένα καλώδια. Είναι η πρώτη που έγινε με αυτή την τεχνική. Εξυπηρετεί τους πεζούς οι οποίοι θέλουν να περάσουν από την Πύλη στη συνοικία της Πόρτας, όπου βρίσκεται ο ξενώνας και η βυζαντινή εκκλησία της Πόρτας - Παναγιάς.

Περισσότερα στις ιστοσελίδες: