Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινά τσουρέκιαΤο τσουρέκι αποτελεί ένα από τα ποικίλα και από τα πιο γνωστά "εορταστικά ψωμιά" της ελληνικής παράδοσης, ενώ τα κουλουράκια της Λαμπρής, με το κλασικό σχήμα πλεξούδας, είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος των Πασχαλινών γλυκών.

Το τσουρέκι είναι το έδεσμα που προτιμούν μικροί και μεγάλοι. Ωστόσο είναι από τα πασχαλινά γλυκά που παιδεύει ιδιαίτερα τις νοικοκυρές, καθώς η προετοιμασία του είναι αρκετά χρονοβόρα και απαιτεί περίσσια υπομονή. Όμως, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, αφού τα τσουρέκια είναι ίσως το πιο νόστιμο πασχαλινό γλυκό.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1+1/4 φλ.τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 1+1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ.τσαγιού γάλα εβαπορέ
  • 1.280 γραμ. αλεύρι
  • 3 κ.σούπας μαγιά μπύρας
  • 6 αυγά
  • 1 κ.σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σούπας κοφτή μαχλέπι και γλυκάνισο (μαζί)
  • 1 κ.γλυκού αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε τη συνταγή το βράδυ. Βράζουμε αρχικά το γλυκάνισο και το μαχλέπι μαζί με νερό μέχρι να μείνει περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ ζωμός, το σουρώνουμε και το φυλάμε.
  2. Σε ένα ξεχωριστό βαθύ μπολ φτιάχνουμε το προζύμι: προσθέτουμε το γάλα χλιαρό, βάζουμε τη μαγιά και ½ φλιτζάνι αλεύρι. Το σκεπάζουμε με κουβέρτες, το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο.
  3. Την επόμενη μέρα το πρωί σε μία μεγάλη βαθιά λεκάνη, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και κάνουμε μία μικρή γουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη και το ζωμό από το μαχλέπι και το γλυκάνισο. Ζυμώνουμε πολύ καλά και στη συνέχεια τυλίγουμε τη λεκάνη με κουβέρτες και αφήνουμε να φουσκώσει.
  4. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί, πλάθουμε τα τσουρέκια σε ό,τι σχήμα επιθυμούμε. Όχι πολύ μικρά γιατί δε θα γίνουν αφράτα, αλλά ούτε και πολύ μεγάλα γιατί τα τσουρέκια φουσκώνουν ακόμα περισσότερο κατά το ψήσιμο. Βάζουμε τα τσουρέκια στα ταψιά, τα τυλίγουμε με κουβέρτες και πάλι και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν.
  5. Μόλις φουσκώνουν τα αλείφουμε με αυγό, τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς και καλή όρεξη!